Hotel Nai Lert Park.

location: Bangkok, Thailand.

client: Nai Lert Park Hotel.

area: 25,000sf.

budget: withheld.

affliliation with: Tsao & McKown Architects.

status: completed 2004.

Restaurant
Lobby and restaurant below
Atrium lobby
Bar
Swimming pool and garden

Once a popular deluxe hotel, by the early 2000s the Nai Lert Park Hotel in Bangkok, Thailand was in need of an update.  The hotel, owned by a prominent Thai family, engaged Tsao and McKown to renovate the guest rooms, lobby, and other public spaces including guest-room corridors, bar and restaurant.  Every aspect of the design was custom-designed by Principal Calvin Tsao, including carpet, furniture, lighting fixtures, fabrics, casework, and art.  I was charged with documenting and detailing the portion of the project that included the design of the lobby/atrium, bar, restaurant, and guest-room corridors.  For the atrium and corridors, new lighting, ceilings, carpet and guardrails were designed, in keeping with a modern aesthetic that nevertheless was inspired by traditional styles.  To complement the monumentality of the atrium, millions of glass beads were hung in curtains to provide partial screening for room entrances and to accentuate the light arriving from the existing skylights above.  Existing elements were softened with curved forms or made to disappear with knife-edge details.  Local artists were also commissioned to create unique works for the project, the most notable being the large mural for the lobby elevator shaft walls, based on the fingerprint of one of the owners of the hotel.