© 2015-2019 Diverse Architecture DPC

The Bard Graduate Center. 

location: New York, NY.

client: Iris Foundation.

area: 13,000sf.

budget: ~$10M US.

affiliation with: Ennead Architects, LLP.

status: completed 2010.

The principal goal of the renovation was to integrate library, teaching and student spaces on all floors, connecting to an existing renovation done nearly ten years prior to the project.  Library collections were distributed throughout the floors and a variety of day-lit study spaces were located nearby.  A large opening from the existing lobby provided views into a wood-paneled lecture hall with a gently curved ceiling and wall recesses lined with a horizontal wood screening. On the upper floors, openings in the original party wall unify the two buildings, expanding the floor plate.  A vertical wood plane organizes vertical circulation between floors. In addition to existing building circulation, two new communicating stairs were added - a custom steel and glass stair connects the two primary library floors and a natural wood and steel stair connects the two floors that house faculty and staff.  Large expanses of glass were introduced to link interior and exterior and double-height spaces take advantage of natural light to expand the space perceptually.  The careful insertion of the expanded structure into its historic framework has transformed the interiors into an open, light-filled environment. With new and restored facades, the building reinforces its presence as a vital civic institution.  Images courtesy Ennead Architects.  Exterior rendering by Redsquare, Inc.